De Stijl

De Stijl is een kunstbeweging die ontstaan is aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Om te ontsnappen aan de sombere en treurige werkelijkheid ontstond de behoefte aan felle kleuren en duidelijke lijnen. De Stijl werd opgericht door verschillende kunstenaars, waaronder Piet Mondriaan en de architect Gerrit Rietveld. In hun kunstwerken en ontwerpen stond eenvoud voorop. De ideeën van de groep worden ook wel Nieuwe Beelding of Neo-plasticisme genoemd. 

 

De Stijl is één van de belangrijkste Nederlandse bijdragen aan de kunst. De leden van De Stijl wilden een 'internationale stijl' scheppen. Dit is niet helemaal gelukt; veel mensen vinden De Stijl juist typisch Nederlands. Eén van de belangrijkste musea voor Stijl-kunstwerken is het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar vind je ook de grootste collectie Mondriaans in de hele wereld. 

 

    Moriaan pier   Rietveldstoel   Rietveldhuis       Mondriaanpier in Florida, Verenigde Staten.                                   Rietveldstoel.                                          Rietveldwoning in Utrecht.

 

Klik hier voor een filmpje over De Stijl.